понеділок, 23 травня 2016 р.

Акція «Читаємо Шевченка»

Усе знесла й перемогла
його любові сила.
Того великого вогню
і смерть не погасила. 
    Леся Українка


Унікальна творчість Тараса Шевченка та його подвижницьке життя, зробили його постать одним із найпотужніших, найпривабливіших і найвідоміших символів України та українського народу.  
22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні на вершині Чернечої гори,  на високому березі Дніпра,  кількома кілометрами нижче Канева. У тій місцевості поет наприкінці свого життя мріяв оселитися, і там він заповів себе перепоховати.
     Тлумацька центральна  бібліотека для дітей долучилася до акції «Читаємо Шевченка», що була присвячена 155-річниці від дня його перепоховання.   Саме ця знаменна подія  зібрала юних читачів Тлумача біля пам’ятника Великого Кобзаря. Застигший в камені Тарас слухав рядки нев’янучих власних творів та полум’яні поетичні слова вдячних нащадків, що прозвучали з вуст молодого покоління.  Шанувальники Шевченкової спадщини: Лесюк Софійка, Павлюк Вікторія, Богович Денис, Молодцов Едуард, Яців Станіслав, Кулинич Вікторія, Гаморак Юлія, Зелез Настя,  щиро, з дитячою безпосередністю та відчуттям гордості за свою країну, яка народила генія та великого вчителя читали безсмертні твори.






пʼятницю, 20 травня 2016 р.

День вишиванки у дитячій бібліотеці

Наша вишивка – то пісня України,
Нашої священної землі.
В ній співають ранки солов’їні
Квітом розквітаються гаї.

Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами.
День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу та об'єднати українців.
Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються.
У цей день бібліотекарі Тлумацької  бібліотеки для дітей, долучившись до акції «Вишиванка – твій генетичний код» провели літературно – музичну композицію «Українська вишиванка в поезіях та піснях».  Бібліотекар розповіла присутнім про історію вишиванки її розмаїття, призначення та застосування в побуті а також про чарівні властивості орнаментів у  різних регіонах України. Користувачі бібліотеки, одягнені в вишиті сорочки, а саме: Богович Денис, Кулинич Віка, Цапчук Вікторія, Гаморак Юля – читали вірші присвячені українській вишивці,  у виконанні Ані Панасенко та Павлюк Віки, звучали пісні: «Мамина сорочка»,  «Два кольори» та «Вишиванка»
У читальній залі була підготовлена  книжкова виставка – перегляд «Українська  вишиванка – символ та оберіг нації», на якій представлені книжки, альбоми, листівки.
Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом.






вівторок, 10 травня 2016 р.

Родинне свято «Мамо, за тебе Богу помолюсь»

У травні коли прокидається від сну природа, коли зодягаються в зелень, квітують дерева й левади, гаї перегукуються голосним пташиним співом, скрізь стоїть запах бузку та конвалії, теплий весняний вітер приносить до нас свято Матері. Це свято в Україні відзначається кожної другої неділі Травня.
День Матері одне з найбільш зворушливих свят, тому що всі ми з дитинства і через все життя несемо в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї матері.
Тлумацька районна бібліотека провела родинне свято «Мамо, за тебе Богу помолюсь», бібліотекарі ознайомили читачів з книгами книжкової виставки «Ніщо не вічне, вічні матері» користувачі бібліотеки-учні 3-А класу (класний наставник Олійник Л.М. та ведучі свята учні гімназії читали поеми, вірші присвячені матерям).
Мати на все життя залишається для нас, живих, символом дому, рідної землі, символом України.





понеділок, 9 травня 2016 р.

Виставка-пам'ять «Ніщо не забуто, ніхто не забутий»

9 травня найбільш хвилююче свято перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. І нині через 71 рік після закінчення війни, серця сповнені глибокою вдячністю до воїнів які здобули перемогу.
З нагоди цієї дати у Тлумацькй бібліотеці для дітей влаштовано книжкову виставку-пам'ять «Ніщо не забуто, ніхто не забутий». Читачі бібліотеки, учні Тлумацької гімназії з розповіді бібліотекаря дізналися про страшну війну минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не кожній родині в Україні.
71 рік тому земля нашої нині незалежної держави була звільнена від завойовників. І скільки б не минуло років, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни.