вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Патріотична година «Повік хай пам’ять не стира, героїв славні імена»


14 жовтня — особливий день, коли переплітаються релігійне та державне, народне та військове. День українського козацтва. Покрова Пресвятої Богородиці. Річниця створення Української Повстанської Армії. До цих подій додалося ще одне: саме 14 жовтня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 806/2014 «Про День захисника України».
З метою вшанування мужніх та героїчних захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та звитяг українського народу у Тлумацькій бібліотеці для дітей була проведена патріотична година «Повік хай пам’ять не стира, героїв славні імена». Бібліотекар розповіла користувачам бібліотеки про історію свят, а діти читали вірші присвячені героям України. Під час проведення цього заходу присутні  вшанували пам'ять загиблих,  які віддали своє життя за Вільну Україну від найдавніших часів до сьогодення, серед яких, нажаль, є і наші земляки: Михайло Погорєлов, Михайло Шемегінський-Нестерук, Віталій Козак, Андрій Фігурний.
Також бібліотекарі підготували для своїх читачів книжкову викладку літератури «Вони за Україну полягли!», розділи якої - «Горять свічки на серці України», «Закарбовані у вічності» та «УПА – армія нескорених», на яких представлена науково-пізнавальна, історична, художня література на дану тему з фондів нашої книгозбірні.  





понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Виставка - присвята: «Діва пресвята – матір матерів, покровом укрила від біди синів»

Свято Покрови, котре припадає на 14 жовтня. Традиційно Покрова вважалася захисницею і покровителькою України. Особливо популярним це свято було у запорозьких козаків. На честь Покрови народні звитяжці будували церкви, перед походами молилися святій покровитель ниці й захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. 14 жовтня є офіційним святом – Днем українського козацтва. Покрова вважається також заступницею жіночої і дівочої долі, доброю покровителькою жіночого рукодільництва. В Тлумацькій  бібліотеці до цього свята оформлено книжкову виставку - присвяту: «Діва пресвята – матір матерів, покровом укрила від біди синів»

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Літературна мандрівка «Подорожуємо козацькими шляхами»

         День українського козацтва відзначається щорічно 14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці.
         Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.
         У Тлумацькій бібліотеці для дітей працівники абонементу створили виставку-екскурс в минуле «Ми-діти козацької матері». Користувачі бібліотеки поринули у літературну мандрівку «Подорожуємо козацькими шляхами». Діти мали можливість ознайомитися з історією виникнення козацтва, найвидатнішими гетьманами України, що були видатними державними та політичними діячами, носіями ідей незалежної, самостійної української держави.
         Бібліотекар наголосила, на необхідностіо дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами України.



суботу, 1 жовтня 2016 р.

150-ти річчя від дня народження Михайла Грушевського

«Я хочу… жити, 
Щоб працювати,
Страждати і боротись
Разом з вами.»

М. Грушевський

            Михайло Грушевський – Президент Українсько Народної Республіки, фундатор відродження української держави у ХХ столітті, історик із світовим ім’ям. Він був творцем нового українського життя.
Україна шанує М. С Грушевського як суспільно-політичного діяча, що оголосив Українську Центральну Раду, яка проголосила в 1918 році Українську Народну Республіку.
Завдяки йому вперше дізналися, що на землі існує Українська держава Своєю працею М. Грушевський закладав розвалини української державності.
До 150-ти річчя від дня народження Михайла Грушевського Тлумацька бібліотека для дітей влаштувала виставку-портрет «Великий літописець, будівничий нової України». Користувачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з літературною спадщиною Грушевського та книгами авторів, які писали про нього.
І сьогодні, коли Україна відновила свою незалежність, ми з пошаною і гордістю згадуємо ім’я першого президента Української Незалежної Республіки – Михайла Грушевського. І розуміємо, що Грушевський був саме такою людиною, яка жила, працювала, страждала і боролася разом зі своїм народом.